czwartek, 30 maja 2013

Swiateczne rozpieszczanie podniebienia :)

A konkretnie o jednym z moich ulubionych letnich deserów. Jako, że sezon truskawkowy powoli się zaczyna trzeba go wykorzystywać na maksa :). Na talerzu króluje truskawka - wykorzystana w truskawkowym tiramisu (jeżeli oczywiście można to nazwać tiramisu jeżeli nie ma w środku kawy ;)), które jest banalnie proste do wykonania i stosunkowo szybkie :). Istna rozpusta dla podniebienia idealne dla dzieci i dla dorosłych :) 


Co potrzebujemy:
ok 750 g truskawek
500 g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki 30%
pół szklanki cukru 
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią
ok 1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
opakowanie biszkoptów podłużnych
1/2 szklanki soku pomarańczowego
100 ml malibu

-serek mascarpone ucieramy z cukrem i odrobiną soku pomarańczowego dodając stopniowo śmietankę - jeżeli 1/2 szkl cukru to za mało dosładzamy wg upodobań
-garść umytych truskawek miksujemy dodajemy malibu i sok pomarańczowy dosładzamy do smaku
-pozostałe truskawki myjemy i kroimy w plasterki
-okrągłe biszkopty maczamy w musie truskowkowym i układamy w naczyniu na to krem plasterki truskawek i na nowo namoczone okrągłe biszkopty i tak aż nam się skończą składniki aby to wszystko ładnie wyglądało układamy wokoło podłużne biszkopty. 

Schładzamy min 3h i voila gotowe :) 

A jakie są Wasze ulubione wiosenno/letnie desery? 

pozdrawiam
.biemi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...