czwartek, 9 maja 2013

Lato tej wiosny :)

Mimo, że mamy kalendarzową wiosnę to za oknem lato więc i w kuchni musiało się zrobić bardziej owocowo i słodko. Lepiej być szczęśliwie najedzonym niż smutnym i niesmacznie najedzonym ;). Trochę rozpusty nigdy nikomu nie zaszkodziło :) - nie wielka ilość humor poprawi i dopieści podniebienie. Nie jest zbyt słodko - tak w sam raz :). 


Przepis zaczerpnięty od Littlebird. Jest to pyszna tarta, którą zdecydowaniu długo za długo się robi w stosunku do czasu konsumpcji :)




A tu to co na nią potrzebujemy:
garść dobrych chęci
dużo serca
i odrobinę cierpliwości :) 
a z materialnych cudów to, to:

Spód:
nie pełna szklanka mąki pszennej
szczypta soli
80g masła, w temp. pokojowej (może być margaryna)
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka wody

Mąkę przesiewamy dodajemy sól, masło ubijamy mikserem z cukrem + żółtko. Do masy dodajemy stopniowo mąkę z solą energicznie zagniatamy, wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po godzinie wyjmujemy, wałkujemy wkładamy do formy i jeszcze na pół godziny do zamrażalnika. 
Do pieczenia ciasto wkładamy z położonym na wierzchu papierem do pieczenia obciążonym np fasolą - unikniemy niepotrzebnego wybrzuszenia się ciasta. 
Pieczemy w temp 180 st 10 min po 10 min wyjmujemy zdejmujemy papier z fasolą ciasto na nowo ląduje w piekarniku aż do zarumienienia się - ok 7-10min  

Krem
1 i 1/2 całej  białej czekolady, posiekanej
300ml śmietanki kremówki słodkiej tłustej

Zagotować 1/5 szkl śmietany, dodać czekoladę wymieszać na gładką masę- studzimy, pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, do sztywnej śmietany stopniowo dodajmy krem z czekoladą i delikatnie mieszamy. 

Krem nakładamy na wystudzony spód i dodajemy borówki dla ozdoby i smaku :) 

Polecam ponieważ jest pysznie :) 

pozdrawiam
.biemi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...