wtorek, 29 października 2013

Sezonowe pysznosci

Wszystkie dziewczyny pokazują u siebie przecudnej urody halloweenowe makijaże. Ja niestety z braku organizacji i czasu mimo teoretycznych chęci jeszcze nie spróbowałam się przeobrazić w mroczną postać. Natomiast w kuchni nie próżnuję i staram się jak mogę wycisnąć ile się da z jesiennych dobroci. 

W tym roku po raz pierwszy w życiu zmierzyłam się z szarlotką aby jednak nie było nudno poszłam od razu o krok dalej i zaszalałam robiąc jej jesienną wariację z dynią. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ba łasuchy, którym przyszło jej kosztować również byli zdziwieni, że wyszło tak pysznie :). 

Dzięki temu, że teraz na każdym 'rogu' dostaniemy dynie nieporozumieniem by było nie pokusić się o jej obróbkę :). 

Dlatego też dziś z wielką ochota pokazuję mój przepis na Dyniową Szarlotkę :). Moim zdaniem dobrze jest się do tego ciasta przygotować etapami aby nie robić wszystkiego na raz. Dzięki temu unikniemy zniechęcenia i zmęczenia z przygotowywania poszczególnych etapów. 




Na ciasto potrzebujemy:

3 szkl mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny (250g)
3 żółtka
1 całe jajo 

ok 2 i 1/2 szklanki mąki przesiewamy na stolnicę z sądą, dodajemy margarynę (zimną) energicznie siekamy dodajemy cukry . Po środku robimy dołek dodajemy żółtka+jajo i zagniatamy. Staramy się to zrobić jak najsprawniej (różnie to wychodzi ale trzeba zrobić to jak najszybciej) jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodajemy stopniowo mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy ciasto na dwie nierówne części większa powinna mieć ok 2/3 całości. 
Wkładamy na minimum 1h do lodówki ewentualnie 30 min do zamrażalnika, a najlepszą opcją jest je włożyć na całą noc do lodówki.

Środek: 

dwie garści orzechów włoskich (posiekane np. w blenderze)
3 łyżki słodkiego kakao
3 białka
3 łyżki kaszy manny 
ok 1 kg jabłek - kwaśnych dość twardych np. szara Reneta
ok 0,5 kg dyni - w tym przypadku podaję ilość już po obróbce
ok 1 szkl cukru
1 cukier waniliowy

jabłka obieramy, kroimy i smażymy z odrobiną wody aż całkowicie się rozpadną dodając cukier zwykły i waniliowy tworząc 'marmoladę' - próbujemy i wsypujemy tyle cukru ile uważamy, że jest już ok

dynię obrabiamy analogicznie do jabłek tylko bez dodatku cukru.

obie masy ze sobą łączymy w proporcjach 1:1 i dodajemy kaszę mannę - odstawiamy do całkowitego wystudzenia 

Ostatnia faza :)

Ubijamy białka na sztywno lśniąco z dwiema łyżkami cukru 
Wyjmujemy ciasto wałkujemy większą część - wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Obsypujemy orzechami i kakaem. Na to wykładamy masę jabłkowo-dyniową, następnie wykładamy białka. Białka przykrywamy rozwałkowanym ciastem pociętym w paski i ułożonym w kratkę. 

Piekarnik na 170/180 stopni na dolnej grzałce pieczemy 50 min do godziny aż wierzch ładnie się zarumieni. 

Studzimy i zajadamy :) przy całkowitej rozpuście podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych :). 

Smacznego!

pozdrawiam
.biemi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...